Selecteer een pagina
5 Tips voor rijden met gladheid en sneeuw
22 februari 2021
Stefan
Home » Tips & Tricks » 5 Tips voor rijden met gladheid en sneeuw

Niet bepaald een pretje: een spiegelgladde weg voor je neus. Dit komt tijdens de Nederlandse winter een enkele keer voor, maar wat dacht je van een gladde parkeerplaats bij de skilift? Of besneeuwde bergweggetjes terug naar je accommodatie? Ook als je auto helemaal winterklaar is, hoeft dit nog geen pretje te zijn. Helemaal niet als je ergens rijdt waar je niet vaak bent geweest. Deze tips helpen je alvast op weg!

 

1. Trek rustig op

Een goed begin is het halve werk. Zorg daarom dat je het optrekken met beleid doet. De banden hebben zo meer kans om een goede grip op de ondergrond te krijgen. Is het heel glad? Trek dan op in de tweede versnelling. Dit vergt weliswaar iets meer koppelingwerk maar je begint zo een stuk rustiger aan je rit. Kom je in de sneeuw niet vooruit? Zorg er dan voor dat je de sneeuwkettingen paraat hebt liggen.

 

2. Hou veel afstand

Dit is eigenlijk de belangrijkste regel bij gladheid. Want ondanks het feit dat je je snelheid hebt aangepast op de weersomstandigheden én er winterbanden onder hebt zitten, is jouw remweg (en die van andere weggebruikers) is een stuk langer dan normaal.  Daarom is het van groot belang dat je tweemaal zoveel afstand houdt dan normaal. Dit zorgt ervoor dat je op tijd kunt reageren op de auto voor je. Bekijk punt 5 om te zien wat je moet doen als je in de slip raakt.

Tip: trap op een rustig moment de rem in en probeer zo de remweg in te schatten.
Let hierbij op dat je andere weggebruikers niet laat schrikken en zo in gevaar brengt.

3. Matig je snelheid

Een gladde of besneeuwde weg is meestal geen leuke situatie. Het kan een gevaarlijk klusje worden en je wilt natuurlijk snel aankomen in je wintersportaccommodatie. Maar juist bij gladheid is het extra belangrijk dat je niet voor de snelheidsprijs gaat. Helemaal als je je bedenkt dat je bij gladheid of sneeuw een veel langere remweg hebt. Controle over je auto is essentieel en dit vraagt om veel concentratie. De cruise control is in dit geval geen goede optie. Hou liever zelf goed de aandacht bij het rijden, andere auto’s en de grip op de weg.

Tips sneeuw gladheid rijden auto wintersport

 

4. Langzame bewegingen

Dit geldt zowel voor de ritten bij gladheid als tijdens een slippartij. Een snelle ruk aan het stuur kan tijdens je autorit over een gladde weg al fataal zijn. Maak daarom geen overhaaste bewegingen tijdens het rijden en neem bochten langzamer dan normaal. De aangepaste snelheid en ruime afstand tot je voorligger zal je hierbij goed van pas komen. Zo heb je iets meer tijd om te reageren op onverwachte dingen en blijven je bewegingen rustig genoeg om de controle te houden.

 

5. Weet wat je moet doen

Stel dat je de controle over je auto verliest – wat dan? Er is een aantal verschillende mogelijkheden voor een slip in de sneeuw, maar de zogenaamde voorwielslip is het meest waarschijnlijk. Hierbij is het belangrijk om vooral erg rustig te blijven. Bij een lage snelheid vinden de banden na een paar seconden vanzelf weer grip. 

Onderstuur

Je voorwielen hebben de grip verloren. In plaats van een bocht te maken, zal je auto rechtdoor slippen. Sturen en remmen helpt in dit geval niet. Wat helpt wel?

  • Stuur in de richting waarin je auto gaat 
  • Laat het gas los
  • Rem zacht

Overstuur

Hierbij doen de achterwielen niet wat jij wil. De achterkant breekt uit en maakt als het ware een grotere bocht dan je had gepland. Wat kun je het beste doen?

  • Stuur in de tegengestelde richting
  • Laat het gas en de rem los
  • Trap de koppeling in

Met deze tips hopen we dat je je een stuk veiliger voelt op een glad wegdek. Oefening baart kunst!

Boek nu jouw wintersport

Seizoen 2021/2022
  • Gratis annuleren t/m 5 dagen na boeking
  • Corona-geld-terug-garantie
  • Altijd de scherpste prijs
7 nachten incl. skipas vanaf € 129

Volg ons

Uitgelichte posts

De ultieme Duitse après-ski hitlijst 2021/2022

De ultieme Duitse après-ski hitlijst 2021/2022

Er zijn mensen die puur en alleen voor de wintersport naar de Alpen rijden. Anderen gaan voor een gezonde mix tussen sporten en feesten. En een kleine, uitverkoren, hardcore selectie van de wintersporters verkiest de après-ski boven alles. Voor de laatste twee groepen...

Dit vind je wellicht ook leuk…

Over Skipedia

Op Skipedia vind jij alle handige en relevante informatie, tips en adviezen over wintersport vakanties.

Populaire posts

De ultieme Duitse après-ski hitlijst 2021/2022

Er zijn mensen die puur en alleen voor de wintersport naar de Alpen rijden. Anderen gaan voor een gezonde mix tussen sporten en feesten. En een kleine, uitverkoren, hardcore selectie van de wintersporters verkiest de après-ski boven alles. Voor de laatste twee groepen...

Categorieën 

Skipedia.nl is een geregistreerd handelsnaam. © 2021, alle rechten voorbehouden

Webontwerp door  SDG Works