Selecteer een pagina
5 november 2020
Emma
Home » Tips & Tricks » Vind de best passende ski’s

Bij het huren (en vooral het kopen) van ski’s zijn een drietal dingen erg belangrijk: de radius, de breedte en de lengte van je latten. Deze hebben veel invloed op hoe jij straks de berg af gaat. De doorgewinterde medewerkers van een verhuurshop hoeven je vaak maar 1 keer aan te kijken en pakken direct de juiste ski voor je uit het rek. Oefening baart kunst. Soms vragen ze wat je van plan bent en hoe vaak je al op wintersport bent geweest. Dan meten ze ondertussen je knieschijf op, sleutelen wat aan je ski’s en wijzen je bepakt en bezakt naar de kassa. Waar letten deze mensen precies op?

 

Radius

De radius van de ski heeft alles te maken met je draaicirkel. Heeft jouw ski een korte radius, kun je makkelijker korte bochten maken. In dat geval is de ski erg getailleerd. Vooral de ski’s van wintersporters die veel slalom skiën hebben een kleine radius om alle curves goed te kunnen pakken. Deze hebben een radius tot ongeveer 13 meter. Mocht je meer richting off piste, freeriden of reuzenslalom gaan, dan zijn er ook ski’s met een radius boven de 20 of zelfs 30 meter te vinden. In de meeste gevallen gaan mensen echter voor een allrounder met een radius tussen de 13 en de 20 meter. Hiermee kom je eenvoudig alle pistes af en zit je als hobbyist dus goed. 

 

Best passende ski's

Breedte

Als je een ski goed bekijkt, valt je vast op dat hij niet overal even breed is. De modellen zijn natuurlijk niet zonder reden zo gebouwd en ook hier hebben we de doelgroepen in een aantal categorieën verdeeld. Smalle ski’s zijn voor de snelle afdalingen gemaakt en veel allrounders kiezen dan ook voor een ski tussen de 66 en de 88 millimeter breed. Ga je boven dit getal zitten, dan is jouw ski geschikt voor het freeriden. Het equipment voor off piste begint vaak bij een breedte van 100 millimeter.  Hoe breder de ski, hoe beter hij op de sneeuw blijft ‘zweven’. Het gewicht wordt over een grotere oppervlakte verdeeld en hierdoor zakken off piste fans minder snel weg in de verse poedersneeuw.

 

Lengte

Net als bij de radius verraadt de lengte van de ski veel over de manier waarop jij graag skiet. Langere ski’s zijn weliswaar stabieler in grote bochten en glijden beter door de sneeuw, maar als beginner zal een korte, beweeglijke ski je erg goed van pas komen. Het is immers makkelijker om de techniek te leren wanneer jouw ski enigszins een beetje doet wat jij wil. In dat geval is een lengte tot aan je kin ideaal. Ben je gevorderd  of wil je graag off piste? Ga dan voor een langere ski. In alle gevallen zijn de latten aan beide kanten van een metalen randje voorzien. Dit zorgt voor extra veel grip op de piste zodat je fijn je bochten kunt maken. 

Zorg in alle gevallen ervoor dat je goed passende skischoenen hebt. Een te kleine of te grote schoen kan namelijk goed je dag (of week) verzieken! Wist je trouwens dat je erg eenvoudig de maat van je skischoenen kunt bepalen?

 

Met deze informatie op zak kijk jij de volgende keer anders naar een ski. En stel eens wat vragen aan een medewerker. De meesten zijn juist blij iets over hun passie met je te kunnen delen!

Boek nu jouw wintersport

Seizoen 2021/2022
  • Gratis annuleren t/m 5 dagen na boeking
  • Corona-geld-terug-garantie
  • Altijd de scherpste prijs
7 nachten incl. skipas vanaf € 129

Volg ons

Uitgelichte posts

De ultieme Duitse après-ski hitlijst 2021/2022

De ultieme Duitse après-ski hitlijst 2021/2022

Er zijn mensen die puur en alleen voor de wintersport naar de Alpen rijden. Anderen gaan voor een gezonde mix tussen sporten en feesten. En een kleine, uitverkoren, hardcore selectie van de wintersporters verkiest de après-ski boven alles. Voor de laatste twee groepen...

Dit vind je wellicht ook leuk…

Over Skipedia

Op Skipedia vind jij alle handige en relevante informatie, tips en adviezen over wintersport vakanties.

Populaire posts

De ultieme Duitse après-ski hitlijst 2021/2022

Er zijn mensen die puur en alleen voor de wintersport naar de Alpen rijden. Anderen gaan voor een gezonde mix tussen sporten en feesten. En een kleine, uitverkoren, hardcore selectie van de wintersporters verkiest de après-ski boven alles. Voor de laatste twee groepen...

Categorieën 

Skipedia.nl is een geregistreerd handelsnaam. © 2021, alle rechten voorbehouden

Webontwerp door De Grijff