Selecteer een pagina
Categorieën lichtdoorlatendheid van de skibril
30 november 2020
Emma
Home » Algemeen » Categorieën lichtdoorlatendheid van de skibril

Een goede skibril is vrijwel onmisbaar op de piste. En bij een felle zon, veel wind of een onverwachte sneeuwbui ben jij natuurlijk blij met jouw bescherming. Jouw ogen krijgen namelijk nogal wat te verduren tijdens een wintersportvakantie. Je bevindt je vrij hoog in de bergen en meestal op plekken waar de zon volop kan schijnen. De witte sneeuw reflecteert het licht en dit kan schadelijk zijn voor je ogen. Met de juiste lens kun je zelfs oogletsel voorkomen. Als jij voor een skibril gaat, is er een aantal zaken waar je op moet letten. De lichtdoorlatendheid is één van de belangrijkste op je checklist.

 

Lichtdoorlatendheid

Niets zo veranderlijk als het weer. Daarom is het belangrijk om op alles voorbereid te zijn. Met de keuze uit verschillende lichtfilters ben jij helemaal klaar voor alle weertypes. De lenzen van skibrillen in 5 categorieën verdeeld. Hier gaat het vooral om de kleur van de lens en hoe veel licht hij doorlaat. Denk hierbij niet alleen aan het weer, maar ook aan de ligging van jouw skigebied ten opzichte van de zon. Ook raden we voor skigebieden aan de noordkant van een berg natuurlijk andere lenzen aan dan wanneer je een wintersportvakantie naar een zonovergoten gletsjer hebt geboekt.

 

Categorie 0

Situatie: erg bewolkt/nacht

Lichtdoorlatendheid: 80% – 100%

Tijdens een sneeuwstorm, zware bewolking of een nachtelijke skitour is elk lichtpuntje belangrijk voor jouw zicht. Daarom zuigt deze lens als het ware al het licht op dat op de bril valt. Omdat zulke extreme omstandigheden niet vaak voorkomen wordt deze bril niet veel verkocht.

 

Categorie 1

Situatie: bewolkt

Lichtdoorlatendheid: 43% – 80%

Natuurlijk is wintersport met een zonnetje het allerleukst. Helaas gaat dat niet altijd op. Op erg bewolkte of mistige dagen heb je het meest aan een lens die veel licht doorlaat. Zo kun jij jouw afdaling ook bij weinig zon goed inschatten. 

Tips skibril lens kopen

Categorie 2

Situatie: afwisselend bewolkt

Licht: 19% – 42%

Is het wisselend bewolkt en komt de zon er niet helemaal goed door? Dan is deze lens aan te raden. Helemaal als je veel op de schaduwrijke pistes of door bossen onderweg bent. Met deze categorie is weet je zeker dat je ook bij minder licht de piste voor je goed kunt zien.

Categorie 3

Situatie: zonnig

Lichtdoorlatendheid: 9% – 18%

Met een lekker zonnetje en af en toe een wolkje kom jij het beste met categorie 3 van de berg af. Deze zorgt ervoor dat het zonlicht je niet verblindt en je een helder zicht hebt als er een wolk voor schuift.

 

Categorie 4

Situatie: erg veel zon

Lichtdoorlatendheid: tot 8%

Deze lens blokkeert erg veel licht, zodat jij niet het gevaar loopt sneeuwblind te worden. Dat kan midden op de piste erg gevaarlijk worden. Ideaal bij felle zon of hooggelegen skigebieden met weinig schaduw.

 

Online kan het natuurlijk lastig zijn om de passende kleuren te vinden, laat staan de juiste categorie te kiezen. De beste weg naar jouw nieuwe skibril is dan ook om je in een sportwinkel of gespecialiseerde shop te laten voorlichten. Met een goed beeld van jouw situatie en plannen voor de winter kan een professional jou goed advies geven. Je kunt ook alvast onze andere tips voor het kopen van een skibril doorlezen om je optimaal voor te bereiden.

 

De redactie van Skipedia is het over één ding eens: een goede skibril is noodzakelijk voor elke wintersporter. Ga in geval van twijfel voor een betere lens, ook al kan de prijs dan iets oplopen. Het zijn wel je ogen 😉

Boek nu jouw wintersport

Seizoen 2021/2022
  • Gratis annuleren t/m 5 dagen na boeking
  • Corona-geld-terug-garantie
  • Altijd de scherpste prijs
7 nachten incl. skipas vanaf € 129

Volg ons

Uitgelichte posts

De ultieme Duitse après-ski hitlijst 2021/2022

De ultieme Duitse après-ski hitlijst 2021/2022

Er zijn mensen die puur en alleen voor de wintersport naar de Alpen rijden. Anderen gaan voor een gezonde mix tussen sporten en feesten. En een kleine, uitverkoren, hardcore selectie van de wintersporters verkiest de après-ski boven alles. Voor de laatste twee groepen...

Dit vind je wellicht ook leuk…

Over Skipedia

Op Skipedia vind jij alle handige en relevante informatie, tips en adviezen over wintersport vakanties.

Populaire posts

De ultieme Duitse après-ski hitlijst 2021/2022

Er zijn mensen die puur en alleen voor de wintersport naar de Alpen rijden. Anderen gaan voor een gezonde mix tussen sporten en feesten. En een kleine, uitverkoren, hardcore selectie van de wintersporters verkiest de après-ski boven alles. Voor de laatste twee groepen...

Categorieën 

Skipedia.nl is een geregistreerd handelsnaam. © 2021, alle rechten voorbehouden

Webontwerp door De Grijff