Selecteer een pagina
In welke landen is de skihelm verplicht?
25 november 2020
Emma
Home » Algemeen » In welke landen is de skihelm verplicht?

Deze vraag wordt erg veel gesteld en er heerst aardig wat onduidelijkheid. Mag je als ouder zelf bepalen of je kind een helm draagt? En wat vindt de verzekeraar hiervan? Om veiligheidsredenen is het aantal helmdragers de afgelopen jaren enorm gestegen. Maar het gaat hier typisch om een investering die sommige mensen liever niet doen wanneer het niet verplicht is. Daarom hebben we een overzicht samengesteld met de regels voor de Europese Alpenlanden. En we gaan de typische vragen over de helmplicht even door – erg handig!

Waarom een helm?

De sneeuw kan zacht zijn, dat zeker. Tegenwoordig worden de pistes goed geprepareerd en kan de ondergrond zo hard als beton zijn. Helemaal als je met een vaartje de berg af komt suizen. Daarom is een helm geen overbodige luxe en hebben veel landen een eigen kijk op de regels omtrent de helmplicht. Allereerst is er een groot verschil tussen de regels voor kinderen en volwassenen. In tegenstelling tot de regels voor kinderen geldt er voor volwassenen in geen enkel land in Europa (en daarbuiten) een helmplicht. Dat een helm één van de belangrijkste lichaamsdelen beschermt en je leven kan redden, is natuurlijk zonneklaar. Daarom zal je – ook in gebieden waar het niet verplicht is – hoofdzakelijk helmdragers tegenkomen.

 

Helm kopen

Gelukkig zijn helmen tegenwoordig overal te huur en te koop. En de uitgave voor een simpele helm is te overzien. Helemaal als je je bedenkt welke schade je ermee kunt vermijden – zowel lichamelijk als financieel. Neem hieronder eens een kijkje bij de collectie van Bobos.nl!

In welke landen skihelm verplicht

Helmplicht t/m 14 jaar

In Italië, Slovenië en Kroatië geldt er een verplichting voor kinderen tot en met 14 jaar. Hier delen ze veelvuldig boetes uit voor wie zich er niet aan houdt. En voor deze bedragen kun je rustig een paar helmen kopen. Je aan de regels houden is dus zeker aan te raden.

 

Helmplicht t/m 15 jaar

In de meeste provincies van Oostenrijk is het verplicht om je kind met een helm te laten wintersporten. Dit geldt tot en met de leeftijd van 15 jaar. Daarnaast is de skihelm in bijna alle skischolen een verplicht nummer en mag je zonder helm vaak geen lessen volgen.

 

Helmplicht t/m 16 jaar

In Polen moeten kinderen tot en met 16 jaar verplicht een helm dragen. Wanneer je kind op les wil en geen helm heeft, kan het zijn dat hij of zij niet kan deelnemen. Ook de boetes zijn hier beslist geen kattenpis.

 

Geen helmplicht

In Frankrijk en Duitsland, Zwitserland en Tsjechië geldt er geen verplichting voor kinderen of volwassenen. Hier mag je dus zelf bepalen of je jezelf of jouw kind een helmpje opzet. Als volwassene ben je, net als in alle andere langen, vogelvrij.

 

Reisverzekering

Bij de meeste verzekeraars kun je voor de wintersport een extra pakket afsluiten. Check van tevoren of dit een ongeval dekt wanneer er geen hoofdbescherming wordt gedragen. Het kan namelijk zijn dat je niet helemaal verzekerd bent als jij of je kind geen helm draagt. En dat kan natuurlijk flink in de papieren lopen. 

 

Kortom ben je als volwassene tot niets verplicht. Wij van Skipedia raden je echter wel aan om een helm te huren of aan te schaffen. Ongeacht of je een beginner of een doorgewinterde wintersportfanaat bent. Want ook als een ongeluk niet jouw fout is, kun jij daarna wel met de gebakken peren zitten. Wat vind jij van de helmplicht?

Boek nu jouw wintersport

Seizoen 2021/2022
  • Gratis annuleren t/m 5 dagen na boeking
  • Corona-geld-terug-garantie
  • Altijd de scherpste prijs
7 nachten incl. skipas vanaf € 129

Volg ons

Uitgelichte posts

De ultieme Duitse après-ski hitlijst 2021/2022

De ultieme Duitse après-ski hitlijst 2021/2022

Er zijn mensen die puur en alleen voor de wintersport naar de Alpen rijden. Anderen gaan voor een gezonde mix tussen sporten en feesten. En een kleine, uitverkoren, hardcore selectie van de wintersporters verkiest de après-ski boven alles. Voor de laatste twee groepen...

Dit vind je wellicht ook leuk…

Over Skipedia

Op Skipedia vind jij alle handige en relevante informatie, tips en adviezen over wintersport vakanties.

Populaire posts

De ultieme Duitse après-ski hitlijst 2021/2022

Er zijn mensen die puur en alleen voor de wintersport naar de Alpen rijden. Anderen gaan voor een gezonde mix tussen sporten en feesten. En een kleine, uitverkoren, hardcore selectie van de wintersporters verkiest de après-ski boven alles. Voor de laatste twee groepen...

Categorieën 

Skipedia.nl is een geregistreerd handelsnaam. © 2021, alle rechten voorbehouden

Webontwerp door De Grijff