Selecteer een pagina
Wat je moet doen als je handrem bevriest
30 december 2020
Stefan
Home » Tips & Tricks » Wat je moet doen als je handrem bevriest

Bij ons is het meestal geen probleem om de auto op de handrem te zetten. Hartstikke makkelijk en hij gaat geen kant op. Als de temperatuur onder nul gaat moeten we hier iets meer mee oppassen. De handrem en vrieskou zijn helaas geen goede combinatie. Niemand wil in een koude auto erachter komen dat de handrem is bevroren en je afspraak dus even moet wachten. Deze situatie voorkomen is eenvoudiger dan je denkt. Maar met deze tips helpen we je weer snel op weg als je vaststaat.

 

Waarom een handrem bevriest

De meeste auto´s hebben een handrem die je zelf aan kunt trekken. Dit werkt met bedieningskabels die de wielen blokkeren. Erg handig op een heuveltje, maar funest tijdens de wintermaanden. Als deze kabels slijten kan er regen of sneeuw naar binnen. Als dit bevriest, kunnen de kabels helaas geen kant op. De conclusie die je kunt trekken is om deze kabels tijdig te vervangen. De wintersporters met een elektrische handrem zijn hier zeker in het voordeel. Hier gaat de blokkade namelijk niet via onderhoudsgevoelige kabels. 

 

Hoe je dit kunt voorkomen

Het voordehand liggende antwoord is om de handrem niet te gebruiken. In plaats daarvan kun je de auto in de versnelling laten staan. Let hierbij wel op de positie van de auto. Sta je op een helling met de neus naar boven? Zet de wagen dan niet in de achteruit. Heb je een automaat, maar geen parkeerstand? Zet dan de auto in z’n voor- of achteruit. Dan hoef je de handrem net te gebruiken en kun je de auto met een gerust hart laten staan.

Handrem bevriest tips

What to do

Het antwoord op een vastgevroren handrem is gelukkig niet al te moeilijk. Wel heb je er een beetje geduld voor nodig. Want dit klusje is niet helaas zomaar geklaard.

 

  1. De eerste optie is om de motor aan te zetten en te wachten tot de kabels zijn ontdooid. De warmte en het trillen van de motor zal de handrem na een tijdje weer bedienbaar zijn.
  2. Als je weet waar de kabels zich bevinden, kun je ze ook zelf opwarmen. Het makkelijkst is om hier een föhn voor te gebruiken. 
  3. Als het ´s nachts licht heeft gevroren kun je wachten tot het vanzelf ontdooit. Dit is in de haast van de dag helaas niet altijd een optie.

 

What not to do

Er zijn weinig dingen die op dit moment fout kunt doen. De belangrijkste is echter om niet te gaan rijden met de handrem erop. Een aangetrokken handrem is erg slecht voor de remmen. Daarnaast is het ook niet slim om te lang met de bedieningskabels rond te rijden. Helemaal nadat je merkt dat de handrem bij vorst een beetje tegenstribbelt.

 

Onze tip is dan ook om tijdens de wintersportvakantie de handrem helemaal niet te gebruiken, maar de auto gewoon in de versnelling te laten staan. Voorkomen is beter dan genezen. Heb jij goede tips tegen een bevroren handrem?

Boek nu jouw wintersport

Seizoen 2021/2022
  • Gratis annuleren t/m 5 dagen na boeking
  • Corona-geld-terug-garantie
  • Altijd de scherpste prijs
7 nachten incl. skipas vanaf € 129

Volg ons

Uitgelichte posts

De ultieme Duitse après-ski hitlijst 2021/2022

De ultieme Duitse après-ski hitlijst 2021/2022

Er zijn mensen die puur en alleen voor de wintersport naar de Alpen rijden. Anderen gaan voor een gezonde mix tussen sporten en feesten. En een kleine, uitverkoren, hardcore selectie van de wintersporters verkiest de après-ski boven alles. Voor de laatste twee groepen...

Dit vind je wellicht ook leuk…

Over Skipedia

Op Skipedia vind jij alle handige en relevante informatie, tips en adviezen over wintersport vakanties.

Populaire posts

De ultieme Duitse après-ski hitlijst 2021/2022

Er zijn mensen die puur en alleen voor de wintersport naar de Alpen rijden. Anderen gaan voor een gezonde mix tussen sporten en feesten. En een kleine, uitverkoren, hardcore selectie van de wintersporters verkiest de après-ski boven alles. Voor de laatste twee groepen...

Categorieën 

Skipedia.nl is een geregistreerd handelsnaam. © 2021, alle rechten voorbehouden

Webontwerp door De Grijff