Een hoop onduidelijkheid en nog meer teleurstelling. De nieuwe 2G-regel in Oostenrijk is niet bij alle wintersporters in goede aarde gevallen. Zowel voor gevaccineerden als voor ongevaccineerden gelden er nieuwe maatregelen, waar zeker niet iedereen blij mee is. In hoeverre hebben de maatregelen invloed op jouw wintersportvakantie?
Geldigheid vaccinaties
De Oostenrijkse regering heeft een geldigheidsduur aan bepaalde vaccinaties gehangen. Zo hebben ze bijvoorbeeld besloten dat alle mensen met een Janssen-vaccin vanaf maandag 3 januari 2022 als niet-gevaccineerd worden gezien. Alleen na een boosterprik komen deze mensen weer in aanmerking voor een Green Pass. Wie met BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca is geprikt, krijgt doorgaans langer de tijd. Vanaf de dag van je tweede prik mag je jezelf 270 dagen (ca. 9 maanden) gevaccineerd noemen. Deze regels gelden voor zowel voor de toeristen als voor de Oostenrijkers zelf.

Boosterprik
Om de zorg te ontlasten is er al langer sprake van een booster voor gevaccineerde mensen. Volgens experten is dit nodig omdat de werking van de vaccins met de tijd afneemt. De planning is om vanaf 18 november alle mensen boven de 80 een uitnodiging te sturen en eind december 2021 krijgen de meeste 60-plussers dezelfde brief. Deze mensen mogen samen met hun partner worden geboosterd. Tegelijkertijd worden er ook massaal boosterprikken gezet bij het zorgpersoneel.
Het gros van wintersportend Nederland is tussen de 35 en de 55 jaar. Als de wachttijden voor de boosters hetzelfde zijn als begin dit jaar, kan het nog een tijdje duren. Daarmee is dus niet gegarandeerd dat alle Nederlanders aan de Oostenrijkse 2G-eisen zullen voldoen.
De Telegraaf meldde eerder deze week dat Nederlandse wintersporters een boosterprik tijdens de vakantieweek in de sneeuw kunnen halen. Of dit plan doorgang vindt, is nog de vraag.
De gemengde gevoelens over deze besluiten zijn goed te begrijpen. Wat vind jij van de nieuwe maatregelen?